Grekland öar – De 30 bästa öarna i Grekland

Oavsett om du vill öluffa i Grekland eller bara vill upptäcka en ny plats i det land som är din favoritdestination så kan det vara klokt att ta reda på lite mer om öarna. Det finns många fina Grekland öar och du kommer knappast att hinna med att se alla under en livstid.

Vilken av alla Grekland öar ska du satsa på härnäst? Innan du börjar se på tips för semestern vad gäller hotell, utflykter och underhållning så bör du ta en titt på möjliga öar. Vi ska lista 30 av de bästa öarna i Grekland för att göra det lite enklare för dig.

De 30 bästa öarna i Grekland

 1. Santorini: Känd för sina fantastiska solnedgångar, vitkalkade byggnader med blå kupoler och utsikten över kalderan (jättekratern fylld med havsvatten). Perfekt för smekmånadsresor och romantiska semesterresor. Kan vara något att fundera på nästa gång ni sitter på restaurang Athena och drömmer om greklandsresan!
 2. Mykonos: Känt för ett pulserande nattliv, vackra stränder och de ikoniska väderkvarnarna. Det är en hotspot för lyxresenärer. Det är lätt att hitta bra Grekland hotell på denna ö och det finns något att göra för hela familjen. Ingen lär bli besviken på denna ö och den beskrivs av många som bästa ön i Grekland.
 3. Kreta: Den största grekiska ön, känd för sin varierande terräng, historiska platser som Knossos och fantastiska köket. Det är en grekisk turistö som många besöker men kanske ändå ett bra val om du vill kombinera komfort med mycket att uppleva och se.
 4. Rhodos: Rik på historia, med Gamla stan som en UNESCO: s världsarvslista. Det är också känt för vackra stränder och Kolossen på Rhodos.Mer om Rhodos:

 

 1. Korfu: Känd för sin frodiga grönska, arkitektur i venetiansk stil och vackra stränder. Den är genomsyrad av grekisk mytologi. Det här är ett bra val för dig som vill uppleva Grekland öar med alla dina sinnen
 2. Naxos: Den största av Kykladerna, känd för sina gamla ruiner, bergsbyar och långa stränder. Det här är helt klart en av Greklands finaste öar och ett måste för dig som verkligen vill uppleva landets ö-kultur.
 3. Paros: Ingen grekiska öar lista är komplett utan Paros som är känd för traditionella byar, vackra stränder och pulserande nattliv. Det är också ett nav för vindsurfing. Om du vill surfa i Grekland ska du lägga Paros på minnet.
 4. Zakynthos (Zante): Hem för berömda Navagio Beach (Shipwreck Beach) och Caretta-Caretta havssköldpaddor. Detta är en av de bästa Grekland öarna för naturälskare.
  Ta en titt på Naviago Beach här:

 

 1. Kefalonia: Känd för sina dramatiska landskap, fantastiska stränder som Myrtos och Melissani-grottan.
 2. Lesbos (Lesvos): Känd för sin förstenade skog, traditionell ouzoproduktion och varma källor. Detta är en av de öar i Grekland som kan passa även då det inte är högsäsong. Kanske kan du hitta en billig biljett under hösten till Lesbos.
 3. Chios: Känd för sina medeltida byar, unik produktion av mastixgummi och vackra stränder.
 4. Samos: Rik på gammal historia, Pythagoras födelseplats, med frodiga landskap och kända söta viner. Helt klart en av de finaste öarna i Grekland!
Samos
Lykourgos Logothetis slottet finns sydväst om Pirhagorio
 1. Skiathos: Erbjuder över 60 sandstränder, pulserande nattliv och ett frodigt tallskogslandskap. Detta är en av de bästa öarna i Grekland för dig som vill kombinera bad med underhållning och så lite skogsvandring på det!
 2. Hydra: Känd för sin välbevarade arkitektur, bilfria gator och starka konstnärliga gemenskap. Här kan det vara riktigt trevligt att vistas med hela familjen för lugna utflykter och fin kontakt med lokalbefolkningen.
 3. Icaria (Ikaria): Känd för invånarnas långa livslängd (detta är en av världens fem blåzoner), terapeutiska varma källor och vilda festivaler. Kanske kan du lära dig något om hur du skulle kunna leva längre genom att besöka denna grekiska ö…

 1. Milos: Känd för sina unika månlandskap, fantastiska stränder som Sarakiniko och antika katakomber. Här finns det mycket att uppleva och se. Om du bara vill vara och insupa naturen och känslan av Grekland så har du hittat rätt.
 2. Lefkada: Förbunden med fastlandet via en bro, känd för sina fantastiska stränder som Porto Katsiki och vattensporter. Hit kan du enkelt komma för en dagsutflykt men ponera att det faktiskt kan vara riktigt spännande att fokusera din Grekland semester till denna ö.
 3. Tinos: En pilgrimsplats för kyrkan Panagia Evangelistria, känd för sina duvslag och marmorkonst.
 4. Andros: Erbjuder frodiga landskap, rik sjöfartshistoria och rikliga källor. Kan vara den finaste ön i Grekland.
 5. Syros: Kykladernas huvudstad, känd för sin blandning av medeltida och nyklassisk arkitektur.

 1. Amorgos: Känd för klostret Hozoviotissa, dramatiska klippor och djupblått vatten.
 2. Patmos: Känd som Apokalypsens ö, där Johannes ska ha skrivit Uppenbarelseboken.
 3. Sifnos: Erbjuder utmärkt mat, traditionella keramikverkstäder och vackra kapell.
 4. Spetses: Känd för sin betydande maritima historia, eleganta herrgårdar och bilfria gamla stan.
 5. Alonissos: Del av en marin park, perfekt för att snorkla och se Medelhavets munksälar.
 6. Folegandros: Erbjuder en lugn, off-the-beaten-path-upplevelse med charmiga byar och naturskönhet. Kanske en av de Grekland öar du vill göra en dagsutflykt till om möjligt.
 7. Karpathos: Känd för att bevara gamla seder och traditioner, vackra stränder och vindsurfingplatser.
 8. Kos: Erbjuder en blandning av vackra stränder, antika ruiner som Asclepeion och ett livligt nattliv. Detta är enligt många en av de bästa öarna i Grekland men kanske inte ditt bästa val om du vill minimera kontakten med andra turister.

 1. Skyros: Känd för sina unika Skyrian-hästar, traditionell folkkultur och vackra stränder.
 2. Antiparos: En liten ö känd för sin avslappnade atmosfär, vackra stränder och Antiparos-grottan.

 

Var och en av dessa Grekland öar har sin egen karaktär och charm och erbjuder besökarna ett brett utbud av upplevelser från historisk utforskning, kulinariska läckerheter, naturlig skönhet till pulserande nattliv. Oavsett om du letar efter en romantisk semester, ett kulturellt äventyr eller en avkopplande strandsemester så finns det en grekisk ö perfekt för dina önskemål.

Om du är lite kreativ kanske du kan få in flera öar under en semester. Detta är verkligen inga problem då det är så pass enkelt att ta sig omkring med båtar. Enjoy!