Biltåg i Europa – Ska du bila till Grekland med tåg?

Det blir alltmer populärt att bila med tåg i Europa. Oavsett var du vill åka så börjar resan i Tyskland så du får starta med att ta bilen dit. Men väl framme i Tyskland så kan du välja biltåg i Europa till olika destinationer. Bilen åker med medans du sitter och tittar ut genom fönstret eller tar dig en tupplur.

Om du hyr en bil i Grekland direkt på flygplatsen så kan du givetvis bila omkring lokalt. Detta kan vara bästa valet för en kortare semester. Men om vi tänker oss att du vill bila till Grekland som en del av en längre tur där du kör runt i Europa så bör du verkligen dra nytta av biltågen!

Biltåg till Grekland

Det finns i skrivande stund inget direkt biltåg till Grekland. Men du kan ta biltåget till Italien för det finns en linje mellan Hamburg och Verona som ligger i norra Italien. Därifrån kan du ta bilen vidare till Grekland. Det blir helt klart mindre körsträcka när du får stödet av tåget.

Här är en tabell med möjliga rutter från Verona, Italien till olika destinationer i Grekland, inklusive övergångspunkter och anslutande tjänster:

Rutt Övergångspunkt Anslutande tjänster Noteringar
Verona till Ancona Ancona, Italien Färja till Igoumenitsa eller Patras Kör från Verona till Ancona (ca 3 timmar), ta sedan en färja.
Verona till Venedig Venedig, Italien Färja till Igoumenitsa eller Patras Kör från Verona till Venedig (ca 1,5 timmar), ta sedan en färja.
Verona till Brindisi Brindisi, Italien Färja till Igoumenitsa eller Patras Kör från Verona till Brindisi (ca 8 timmar), ta sedan en färja.
Verona till Bari Bari, Italien Färja till Igoumenitsa eller Patras Kör från Verona till Bari (ca 7,5 timmar), ta sedan en färja.
Verona till Trieste Trieste, Italien Färja till Igoumenitsa eller Patras Kör från Verona till Trieste (ca 2 timmar), ta sedan en färja.
Verona till Bologna Bologna, Italien Tåg till Ancona, färja till Grekland Kör eller ta tåget från Verona till Bologna (ca 1 timme), ta sedan tåget till Ancona och färja.

Denna tabell inkluderar direkta köralternativ till färjehamnar i Italien och vidare färjeanslutningar till Grekland. Körtiderna är ungefärliga och kan variera beroende på trafik och specifika rutter.

Verona
Du kan ta biltåg till Verona och köra vidare till Grekland därifrån!

Vad är biltåg?

Biltåg är specialiserade tåg utformade för att transportera passagerare tillsammans med deras fordon, inklusive bilar, motorcyklar och ibland även cyklar. Dessa tåg består vanligtvis av passagerarvagnar och personbilar.

Resenärer kör sina fordon på bilbärarvagnarna vid avgångsstationen, säkrar dem för resan och går sedan ombord på passagerarbussarna för att resa bekvämt. På destinationen kör de helt enkelt sina fordon av tåget och fortsätter sin resa på väg.

Det hela är inte svårare än att ta med en cykel på tåget hemma i Sverige. Reseformen öppnar upp för helt nya möjligheter. Om du verkligen inte vill ta taxi i Grekland och drömmer om att köra omkring i Europa lagom mycket är detta perfekt!

Hur fungerar biltåg i Europa?

Att åka med biltåg är enkelt:

 • Bokning: Resenärer bokar sina biljetter i förväg och anger typ och storlek på deras fordon.
 • Lastning: På resdagen anländer passagerarna till det anvisade lastområdet vid avgångsstationen, där de får hjälp av tågpersonal att lasta och säkra sina fordon på bilbärarvagnarna.
 • Resa: När fordonen är lastade går passagerarna ombord på tågets passagerarkupéer. Dessa kan ha sovhytter, fällbara säten och matställen.
 • Avlastning: Vid ankomsten till destinationen hämtar passagerarna sina fordon och kör av tåget, redo att fortsätta sin resa.

Här kan du se hur bilarna körs från tåget till gatan igen:

Populära rutter

Biltåg trafikerar flera populära rutter över hela Europa och förbinder större städer och turistmål. På vägen till Grekland kan du alltså passa på att se mer för det hinner du ju när det är tåget som kör sträckorna medans du sover.

Några välkända rutter inkluderar:

 • Paris till Nice: Den här rutten tillåter resenärer att undvika den långa bilresan genom Frankrike och anlända utvilad och redo att utforska den franska Rivieran.
 • Hamburg till Lörrach: Förbinder norra Tyskland med den södra gränsen nära Schweiz. Den här rutten är idealisk för dem som ska till Alperna.
 • Düsseldorf till Verona: Den här rutten tjänar resenärer som är på väg till Italien och går förbi den långa bilresan genom Alperna. Också ett bra alternativ när du ska till Grekland som slutdestination.

Varför är biltåg så populära?

Biltåg är ett bekvämt sätt att tillryggalägga långa sträckor utan trötthet och stress med att köra i så många olika länder. Passagerare kan koppla av, sova eller njuta av bekvämligheterna ombord medan deras fordon transporteras säkert.

Andra fördelar är:

 • Tidseffektivitet: För långväga resor kan biltåg vara snabbare än att köra, särskilt på rutter med stor trafik eller utmanande terräng. Övernattningstjänster gör det också möjligt för passagerare att få ut det mesta av sin tid och anlända till sin destination redo att börja dagen.
 • Miljöfördelar: Genom att samla många fordon på ett enda tåg minskar biltågen antalet bilar på vägen vilket leder till lägre utsläpp och mindre trängsel. Detta gör dem till ett mer miljövänligt resealternativ. Kanske får vi även biltåg i Sverige i framtiden!
 • Flexibilitet när du kommer fram: Vid ankomst har resenärer bekvämligheten av sitt eget fordon vilket möjliggör flexibel och personlig utforskning av sin destination utan att behöva hyra en bil.
 • Kostnadsbesparingar: Beroende på avstånd och rutt kan biltåg vara kostnadseffektiva. Särskilt när man överväger de besparingar på bränsle, vägtullar och övernattning som skulle behövas för en lång bilresa.
 • Stressreducering: Att resa med biltåg minskar stressen i samband med långa körningar, inklusive hantering av trafik, navigering och trötthet. Det ger en mer avkopplande reseupplevelse.

 

bilen åker tåg
Här är en bil som åker tåg i Alperna!

7 fakta om biltåg i Europa:

 1. Historiska rötter:

Biltåg i Europa går tillbaka till tidigt 1900-tal, med de första tjänsterna som startade på 1930-talet. Dessa tidiga biltåg var ett svar på bilresornas växande popularitet och syftade till att tillhandahålla en lösning för långväga resor.

 1. Natursköna rutter:

Många biltågslinjer i Europa passerar genom några av kontinentens mest natursköna landskap. Till exempel tar rutten från Düsseldorf till Verona passagerare genom de pittoreska Alperna, och erbjuder fantastiska vyer som är otillgängliga med enbart bil.

fantastiska vyer

 1. Gränsöverskridande tjänster:

Biltåg i Europa går ofta över flera länder, vilket underlättar internationella resor utan krångel med gränskontroller och varierande vägregler. Till exempel tillåter tåget från Wien till Livorno resenärer att sömlöst flytta från Österrike till Italien med sina fordon.

 1. Säsongsbetonad popularitet:

Biltågstjänster upplever betydande säsongsvariationer i efterfrågan. Under sommarmånaderna ser rutter till kust- och semestermål, som från Paris till Nice, en ökning av användningen. Omvänt är vintervägar till skidorter i Alperna mycket populära under de kallare månaderna.

 1. Miljöpåverkan:

Biltåg bidrar till att minska koldioxidavtrycket från långväga resor. Genom att samla många individuella bilresor till ett enda tåg bidrar dessa tjänster till att minska de totala fordonsutsläppen och minska trafikstockningarna vilket främjar mer hållbart resande. Dessutom kan de ju drivas med el vilket minskar utsläppen.

 1. Olika fordon:

Biltåg är inte begränsade till vanliga personbilar. De är utrustade för att transportera en mängd olika fordon, inklusive motorcyklar, cyklar och även husbilar. Denna mångsidighet gör dem till ett föredraget val för ett brett utbud av resenärer, från motorcyklister som utforskar kontinenten till familjer på campingsemester.

 1. Lyx och komfort:

Vissa biltågstjänster erbjuder lyxiga resealternativ, med exklusiva sovhytter, gourmetmat och till och med spatjänster ombord. Dessa premiumerbjudanden tillgodoser resenärer som letar efter en hög nivå av komfort och bekvämlighet, vilket gör själva resan till en del av semesterupplevelser.

lyxigt tåg

7 frågor och svar om biltåg i Europa

1. Hur rymmer biltåg olika typer av fordon, som stadsjeepar och motorcyklar?

Biltåg är designade med justerbara bilbärarvagnar som kan rymma en mängd olika fordonsstorlekar och typer. De har specifika sektioner och säkringsmekanismer för större fordon som stadsjeepar och skåpbilar, samt utsedda platser för motorcyklar och cyklar. Tågpersonal hjälper till med att lasta och säkra varje fordonstyp för att säkerställa säkerheten under resan.

2. Finns det några specifika säkerhetsprotokoll för fordon på biltåg?

Ja, biltåg har strikta säkerhetsprotokoll för att säkerställa säker transport av fordon. Detta inkluderar att säkra fordon med speciella remmar och klämmor, kontrollera eventuella risker som bränsleläckor och utföra säkerhetsinspektioner före avgång. Passagerare uppmanas också att ta bort alla värdefulla föremål från sina fordon och se till att deras bilar är låsta under resan.

3. Vilka bekvämligheter är vanligtvis tillgängliga för passagerare på biltåg?

Biltåg erbjuder en rad bekvämligheter för att förbättra passagerarnas komfort. Dessa kan inkludera sovhytter, fällbara säten, tågvagnar med måltidstjänster och loungeområden. Vissa rutter erbjuder till och med premiumtjänster som privata hytter med eget badrum, Wi-Fi ombord och underhållningsalternativ för att göra resan roligare.

4. Hur skiljer sig bokningsprocessen för biltåg från vanliga tågbiljetter?

Att boka ett biltåg innebär att du specificerar typen och dimensionerna på ditt fordon förutom att köpa passagerarbiljetter. Resenärer måste boka i god tid, särskilt under högsäsong, för att säkerställa tillgänglighet. Bokningsprocessen kräver vanligtvis detaljerad information om fordonet och ibland även ett fotografi för att säkerställa att det passar inom tågets kapacitetsgränser. Du finner mer information om bokningsmöjligheter här.

5. Finns det några begränsningar för vilka typer av föremål som kan transporteras i fordon på biltåg?

Ja, det finns restriktioner för transport av farligt material, brandfarliga vätskor och vissa typer av last. Passagerare rekommenderas i allmänhet att ta bort föremål som gasbehållare, skjutvapen och andra potentiellt farliga material från sina fordon innan de lastas på tåget. Specifika riktlinjer tillhandahålls av varje biltågstjänst.

säkerhet
Säkerheten är hög på tågen!

6. Hur hanterar biltåg tull- och gränskontroller för internationella rutter?

För internationella rutter samordnar biltågsoperatörer med tull- och gränskontrollmyndigheter för att effektivisera processen. Passagerare genomgår vanligtvis en enda tullkontroll vid avgångs- eller ankomststationen, snarare än flera kontroller längs rutten. Denna process är vanligtvis effektiv, med tågpersonal som hjälper passagerare med all nödvändig dokumentation.

7. Vilken inverkan har biltåg på lokal turism och ekonomi?

Biltåg har en positiv inverkan på lokal turism och ekonomi genom att göra det lättare för resenärer att nå olika destinationer med sina egna fordon. Denna bekvämlighet uppmuntrar turism till mindre tillgängliga områden vilket främjar lokala företag som hotell, restauranger och turistattraktioner. Genom att underlätta resor till avlägsna och landsbygdsområden bidrar biltågen till regional ekonomisk utveckling och kulturellt utbyte.