Var ska jag äta i Aten?

Aten är fullt av härliga restauranger med väldigt god mat. Var ska du äta? Här är några tips att lägga på minnet när du ska åka till Aten och vill äta gott.

Klimataria har traditionell grekisk mat

Klimataria är en liten mysig restaurang som drivs av en familj och som har funnits i Aten sedan 1927. Här får du typisk medelhavsmat och du kommer att omges av musik och dans. Beställ en tis oras. Det är en tallrik med grillat kött.

Klimataria betyder vinranka på grekiska och visst finns det en koppling till restaurangen. Här finns det en massa gott vin så missa inte att beställa denna dryck till maten!

Ta Karamanlidika Tou Fani för delikatesser

Vill du ha grekiska delikatesser ska du leta upp Ta Karamanlidika Tou Fani som ligger i ett hus med neoklassisk design. Här finns det en rad olika delikatessostar såväl som torkat kött och skinkor. Du kan beställa in klassiska rätter som stekt aubergine såväl som ägg och köttkorv.

Orizontes

Säg namnet på denna restaurang i Aten och du förstår vad det handlar om. Här får du en helt fantastisk utsikt och maten är lyxig. Du kan sitta utomhus i solnedgången och njuta av medelhavsmat som inkluderar allt från fetaost till honung. Det här är en ganska dyr restaurang men den är väl värd slantarna.

Varoulko

Den här restaurangen har Michelin-stjärnor och den ligger fint vid havet så att du får vacker utsikt. Här är det traditionella grekiska rätter som gäller och havet är källan till ingredienserna. Det blandas vilt och du kan beställa in en meny med moussaka samt krabba och så en pesto pasta till det. Kanske med lite bläckfisk. Njut av maten medan du ser på segelbåtar som seglar förbi.

Lukumades för billiga munkar

Munkar äts överallt men om du inte har testat grekiska loukoumades har du inte upplevt munkar. Det är fluffigt och du får smaker som honung och kanel. Det här är ett cafee där många lokalbor sitter för att äta de syndigt goda munkarna. Priserna är låga. Det finns många olika val och visst kan du beställa in lite glass med munken om du vill det!

O Kostas

För billiga gyros av högsta klass är det O Kostas som gäller. Här får du de varma pitabröden med grillat kött och så en massa sallad, tomat och lök. Försök komma aningen innan lunchrusningen då det blir kö till denna prisvärda gyros-restaurang.